Stroom terugleveren aan het net

Steeds meer mensen wekken via zonnepanelen hun eigen energie op. De opgewekte energie kunt u zelf gebruiken. Of, als u meer opwekt dan u verbruikt, terugleveren aan het net. Dat noemen we teruglevering.

Wat heeft u ervoor nodig?

Als u zonnepanelen heeft, levert u stroom terug aan het net. U heeft een meter nodig die de stroom die u teruglevert registreert. En u moet uw netbeheerder op de hoogte stellen. Dit doet u door uw zonnepanelen te registreren op www.energieleveren.nl

Zodra dit is verwerkt, zal de netbeheerder de stroom die u teruglevert registreren. De netbeheerder stuurt uw meterstanden naar WoonEnergie, zodat wij precies weten hoeveel u teruglevert.

Twijfelt u of uw meter geschikt is voor teruglevering? Neem dan contact op met uw netbeheerder.
Zoek uw netbeheerder

Salderen

Meestal heeft u niet genoeg aan alleen de energie van uw zonnepanelen. De stroom die u aan ons teruglevert, trekken we dan af van de stroom die u heeft verbruikt. Dat heet 'salderen'.

Heeft u een dubbele meter, dan trekken we het eerst af van uw normaalverbruik en daarna van uw dalverbruik.

Heeft u twee telwerken? Dan geldt dat het overschot op de meter (telwerk) die meer opwekking heeft eerst op het andere meter (telwerk) wordt gesaldeerd.

Vergoeding teruglevering

Uw terugleververgoeding is zo altijd gelijk aan uw all-in leveringstarief zoals deze op uw overeenkomst staat. Het all-in tarief bestaat uit: tarief per kWh, opslag duurzame energie, energiebelasting en btw. Als u meer teruglevert dan u verbruikt, noemen we dat 'een overschot aan teruglevering'. De vergoeding die u hiervoor krijgt is gelijk aan het enkeltarief zoals dat in uw overeenkomst staat. Er wordt echter geen energiebelasting en btw over vergoed. Op uw jaarnota kunt u dit allemaal terugzien. Heeft u een overschot aan teruglevering? Dan ziet u een negatief saldo op uw jaarnota en krijgt u geld van ons terug.