Stijgende energieprijzen, wat betekent dit voor u?

Sinds oktober 2021 zijn de prijzen op de internationale energiemarkt flink opgelopen. Koud weer, beperkte gasvoorraden en een toenemende vraag naar gas na de coronacrisis zorgden voor stijgende energieprijzen in het najaar. De Russische aanval op Oekraïne zorgt sinds 24 februari 2022 voor grote prijsschommelingen en een nog verdere stijging van de energieprijzen. Daarom heeft de overheid een aantal maatregelen ingesteld om de stijgende energierekening te compenseren.

Uw energiecontract

Wat de stijgende energietarieven voor u betekenen, hangt af van uw energiecontract. Bekijk eenvoudig welk energiecontract u bij ons heeft, wat uw tarieven zijn en wat de einddatum van uw contract is in Mijn WoonEnergie.

Goed om te weten: op dit moment bieden we geen nieuwe contracten met een vaste looptijd en vaste tarieven aan. De tarieven zijn hiervoor teveel in beweging. We bekijken continu of de situatie het toelaat om dit type contract weer aan te bieden.

 • U heeft een contract met een vaste looptijd van 1 of 3 jaar dat voorlopig niet afloopt

  Met dit contract blijven uw leveringstarieven gelijk totdat de vaste looptijd eindigt. U krijgt voorlopig dus niet met stijgende energietarieven te maken.

 • U heeft een contract met een vaste looptijd dat binnenkort afloopt

  Na afloop van de vaste looptijd wordt uw contract vanzelf omgezet in een contract met onbepaalde looptijd met variabele tarieven. Uiteraard informeren we u vooraf over uw nieuwe variabele tarieven. En zodra ze zijn ingegaan, heeft u de vrijheid om op elk moment kosteloos op te zeggen of een nieuw contract af te sluiten.

 • U heeft een contract met onbepaalde looptijd met variabele tarieven

  U heeft een contract waarbij u tarieven kunnen wijzigen. Krijgt u nieuwe tarieven, dan informeren we u daar uiteraard vooraf over. Met dit contract heeft u de vrijheid om op elk moment kosteloos op te zeggen of een nieuw contract af te sluiten.

 • U heeft een modelcontract met variabele tarieven

  U heeft een contract waarbij u tarieven kunnen wijzigen. Meestal gebeurt dat op 1 januari en 1 juli. Krijgt u nieuwe tarieven, dan informeren we u daar uiteraard vooraf over. Met dit contract heeft u de vrijheid om op elk moment kosteloos op te zeggen of een nieuw contract af te sluiten.

Overheidsmaatregelen

De overheid heeft een aantal maatregelen ingesteld om de stijgende energierekening te compenseren.

 • Tijdelijke btw-verlaging van 21% naar 9%

  De overheid verlaagt de btw op energie tijdelijk van 21% naar 9%. Het verlaagde tarief geldt van 1 juli 2022 tot en met 31 december 2022. Hoeveel de verlaging precies oplevert, verschilt per huishouden aangezien btw geheven wordt over uw tarieven en verbruik. We verrekenen de tijdelijke btw-verlaging op uw jaarnota.

 • Belastingverlaging op stroom

  De overheid verlaagt de ‘energiebelasting stroom’ die u per kWh stroom betaalt. En verhoogt de ‘vermindering energiebelasting’ die u per jaar ontvangt. Dit geldt van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2022.

  Goed om te weten: de ‘vermindering energiebelasting’ is alleen van toepassing op locaties met een verblijfsfunctie. Dit is een adres waar mensen kunnen verblijven, zoals een woning, kantoorpand, hotel of fabriek. Een adres zonder verblijfsfunctie is bijvoorbeeld een garagebox, een ketelhuis of volkstuin. Wanneer uw locatie geen verblijfsfunctie heeft, dan is de ‘vermindering energiebelasting’ niet van toepassing.

  Neemt u stroom af bij een andere energieleverancier? Dan wordt u via die leverancier gecompenseerd.

 • Extra € 800 energietoeslag voor lage inkomens

  Huishoudens met een inkomen rond het sociaal minimum krijgen eenmalig ongeveer € 800 extra om de hogere energierekening te betalen. Dit geld wordt via de gemeente uitgekeerd.

  Via de VoorzieningenWijzer op Datgeldtvoormij.nl bekijkt u of u in aanmerking komt voor de extra energietoeslag. Ook vindt u er meer informatie over hoe u de extra energietoeslag kunt aanvragen. Heeft u een bijstandsuitkering, IOAW-uitkering of IOAZ-uitkering? Dan wordt de toeslag automatisch uitgekeerd door de gemeente. U hoeft dan dus niets te doen.

 • Extra geld voor isolatiemaatregelen bij lagere inkomens

  De overheid reserveert extra geld voor huishoudens met lagere inkomens in slecht geïsoleerde woningen. Gemeenten mogen dit geld inzetten om kwetsbare huishoudens te helpen met energie besparen. Bijvoorbeeld via een energiebespaaradvies. Lees meer op de website van de Rijksoverheid of informeer bij uw gemeente.

 

Nieuw termijnbedrag

Op het moment dat u uw jaarnota krijgt berekenen we een nieuw termijnbedrag voor u. We houden daarbij rekening met uw energieverbruik, uw (gewijzigde) tarieven, de btw-verlaging op energie en de belastingverlaging op stroom. In sommige gevallen berekenen we eerder een nieuw termijnbedrag voor u. Uiteraard ontvangt u daar dan bericht over.

Tussendoor zelf bekijken of u het juiste termijnbedrag betaalt? De TermijnCheck in Mijn WoonEnergie voorspelt hoe u uitkomt op uw jaarnota. Blijkt dat u bij moet sturen om goed uit te komen, dan geeft de TermijnCheck u advies over de hoogte van uw termijnbedrag. Dat kunt u dan meteen aanpassen als u wilt.