Waarom daalt uw termijnbedrag niet, ondanks het prijsplafond?

Door de komst van het prijsplafond verwacht u misschien een verlaging van uw termijnbedrag. Helaas is dit niet altijd het geval. Er zijn namelijk ook andere factoren die ervoor kunnen zorgen dat uw termijnbedrag tot uw jaarnota in 2023 hetzelfde blijft, of zelfs omhooggaat.

Veranderende overheidsheffingen in 2023

 • De overheid heeft de btw aangepast
  Vanaf juli vorig jaar was de btw tijdelijk verlaagd naar 9%. De overheid heeft vanaf 1 januari 2023 de btw weer aangepast van 9% naar 21%.

 • De energiebelasting is gestegen
  De Opslag Duurzame Energie (ODE) is verdwenen en per 1 januari 2023 onderdeel van de energiebelasting geworden. Daarom is de ODE dit jaar € 0,00. Voor elke m³ gas betaalt u ongeveer € 0,05 meer dan vorig jaar. Voor stroom betaalt u ongeveer € 0,07 per kWh meer dan vorig jaar. De overheid probeert met deze stijging huishoudens te stimuleren om zuiniger met hun energieverbruik om te gaan.

 • Minder korting op uw energiebelasting
  Over de energiebelasting ontvangt ieder huishouden een korting van de overheid (vermindering energiebelasting). De overheid ziet een deel van uw energieverbruik namelijk als basisbehoefte. Daarom hoeft u over dat deel geen belasting te betalen. In 2023 is deze korting € 227,92 lager dan in 2022.

 • De netbeheerkosten zijn gestegen
  De netbeheerder zorgt voor de energiemeters in uw meterkast, het transport van energie en beheer van het net. Deze kosten zijn vanaf 1 januari 2023 gestegen, waardoor uw termijnbedrag met gemiddeld € 7,40 omhooggaat.

 

Uw termijnbedrag was de afgelopen tijd misschien te laag


Het kan ook zijn dat we u adviseren om uw termijnbedrag te verhogen omdat deze eerder te laag was ingesteld. Mogelijke redenen hiervoor zijn:

 • U heeft een nieuw, hoger tarief gekregen waardoor uw termijnbedrag niet meer passend is.
 • Uw vaste contract met vaste tarieven is afgelopen en verlengd naar een contract voor onbepaalde tijd met variabele leveringstarieven die hoger zijn.
 • U heeft zelf uw termijnbedrag verlaagd.
 • U heeft meer energie verbruikt dan verwacht.

Als uw jaarnota al snel komt, is de kans op een verhoging groter. Dit komt doordat u minder maanden tot uw jaarnota heeft, om uw achterstand over uit te spreiden.

 

Rekenvoorbeeld voor een gemiddeld huishouden


Stel u woont in Rotterdam waardoor Stedin uw netbeheerder is en u verbruikt 1.200 m³ gas en 2.900 kWh stroom per jaar.

 • De btw is van 9% weer naar 21% gegaan. Hierdoor betaalt u in 2023 € 173 meer btw over uw leveringstarieven (vergeleken met de tweede helft van 2022, berekend over de prijsplafondtarieven).
 • De Vermindering Energiebelasting is verlaagd. Deze is per huishouden € 228 lager dan vorig jaar.
 • De Opslag Duurzame Energie is € 0,00 geworden en is nu onderdeel van de energiebelasting. Voor het bovenstaande verbruik gaat u in 2023 in totaal € 264 meer energiebelasting betalen (incl. 21% btw).
 • De netbeheerkosten zijn verhoogd. Bij Stedin betaalt u in 2023 € 120 per jaar meer (incl. 21% btw).

In dit voorbeeld stijgen de kosten dus met € 785 vergeleken met 2022. Dit betekent een stijging van € 65 per maand, die wordt meegenomen in de berekening van het termijnbedrag.

NB Voor de leesbaarheid zijn getallen hierboven afgerond naar hele getallen, hierdoor kunnen er kleine verschillen ontstaan.