Maandtarieven door stijgende energieprijzen

Minder wind, beperkte gasvoorraden in de EU en een hogere vraag naar gas zorgden de afgelopen maanden voor stijgende energietarieven. De Russische aanval op Oekraïne zorgt nu voor een verdere stijging en het is onduidelijk hoe de prijzen zich zullen ontwikkelen. We kunnen ons voorstellen dat u zich afvraagt wat dit voor u betekent.

Maandtarieven

Krijgt u binnenkort nieuwe tarieven, dan passen we die na een maand weer aan. U krijgt dan nogmaals nieuwe tarieven die hopelijk lager uitkomen. We zijn hierbij afhankelijk van de marktomstandigheden die op dit moment helaas uitzonderlijk zijn.

Uw termijnbedrag

We berekenen op uw jaarnota een nieuw termijnbedrag voor u. Daarbij houden we rekening met uw nieuwe tarieven, uw energieverbruik van het afgelopen jaar en andere dingen die invloed hebben op uw energierekening zoals de vermindering van de energiebelasting. Benieuwd wanneer u uw jaarnota ontvangt? U vindt het in Mijn WoonEnergie.

  • Ontvangt u uw jaarnota binnen 3 maanden? Dan hoeft u uw termijnbedrag nu niet aan te passen vanwege uw nieuwe tarieven. U kunt uw jaarnota afwachten en ontvangt dan vanzelf een nieuw, passend termijnbedrag.
  • Heeft u uw jaarnota al ontvangen of ontvangt u deze na 3 maanden? Doe dan de Termijncheck in Mijn WoonEnergie en krijg advies over een passend termijnbedrag. Wilt u uw termijnbedrag vervolgens wijzigen, dan kun je dat ook meteen in Mijn WoonEnergie doen.

 

Veelgestelde vragen

De hoogte van de tarieven die we u over een maand kunnen aanbieden is afhankelijk van de ontwikkelingen op de internationale energiemarkten. Blijven de tarieven gelijk of worden ze nog hoger? Dan gaan we kijken wanneer we u nogmaals nieuwe tarieven kunnen aanbieden.

Helaas kunnen we door de huidige marktsituatie tijdelijk geen nieuwe contracten met een vaste looptijd en vaste tarieven aanbieden. De tarieven zijn hiervoor teveel in beweging. We bekijken continu of de situatie het toelaat om dit type contract weer aan te bieden.

Uw energiekosten bestaan uit drie onderdelen: leveringskosten, overheidsheffingen en netbeheerkosten. Kijk voor meer informatie op onze servicepagina over de opbouw van uw energiekosten.

Om de stijging van de energierekening voor alle Nederlandse huishoudens zoveel mogelijk te beperken, heeft de overheid voor 2022 een aantal maatregelen genomen. Ontvangt u stroom van WoonEnergie, dan ziet u de lagere ‘energiebelasting per kWh stroom’ en de hogere ‘vermindering van energiebelasting’ terug op uw jaarnota. Onlangs heeft het kabinet aangekondigd de btw op energie tijdelijk te willen verlagen van 21% naar 9%. Ook dit ziet u dan terug op uw jaarnota.

Als u moeite heeft om uw energierekening te betalen, dan helpen we u graag. Bijvoorbeeld door een persoonlijk advies via Geldfit, of door een betalingsregeling af te spreken. Kijk voor meer informatie op WoonEnergie.nl/betalingsregeling.