Energiekosten: waar betaalt u voor?

Uw energiekosten bestaan uit drie onderdelen; leveringskosten, overheidsheffingen en netbeheerkosten. Al onze leveringstarieven gelden bij een jaarlijks verbruik tot 10.000 kWh (stroom) en 5.000 m3 (gas). In Nederland ligt het gemiddelde verbruik op 2.910 kWh aan stroom en 1.300 m³ aan gas.

1. Leveringskosten

De leveringskosten bestaan uit een variabel en een vast deel. Het variabele deel betreft de hoeveelheid energie die u verbruikt. U betaalt namelijk voor elke kWh stroom en m3 gas die u verbruikt. Bij gas zit in dat variabele deel ook de regiotoeslag. Voor het variabele deel van uw leveringskosten geldt: hoe minder u verbruikt, hoe minder u betaalt.
Daarnaast betaalt u vaste leveringskosten. Dat is een vast bedrag per jaar, voor de vaste kosten die we maken per energieaansluiting. Deze zijn dus niet afhankelijk van hoeveel energie u verbruikt.

2. Netbeheerkosten

Maakt u in uw woning gebruik van stroom en gas, dan maakt u automatisch ook gebruik van het openbare stroom- en gasnetwerk van uw netbeheerder. Voor gebruik van het netwerk betaalt u netbeheerkosten. De hoogte van de netbeheerkosten hangt af van het soort aansluiting dat u heeft.
We gaan ervan uit dat u een stroomaansluiting heeft van maximaal 3 x 25 Ampère en voor gas een aansluiting met een maximale doorlaatwaarde van 40m3 per uur. Dit zijn de standaardaansluitingen voor consumenten. Heeft u een andere stroom- of gas aansluiting, kijk dan op de website van uw netbeheerder voor de bijbehorende netbeheerkosten. U kunt uw netbeheerder niet zelf kiezen. Elke regio heeft zijn eigen netbeheerder. De netbeheerder bepaalt hoe hoog uw netbeheerkosten zijn. Hij mag deze ieder jaar veranderen. U betaalt de netbeheerkosten aan ons en wij betalen dat bedrag weer aan uw netbeheerder. De hoogte van de netbeheerkosten staat op uw jaarnota.

3. Overheidsheffingen

Naast de kosten voor stroom en gas, betaalt u ook belastingen en toeslagen die de overheid heft op het gebruik van stroom en gas. De hoogte van de overheidsheffingen is afhankelijk van uw verbruik. Wij dragen deze bedragen rechtstreeks af aan de overheid. De overheid kan de overheidsheffingen jaarlijks per 1 januari wijzigen. Wij berekenen deze wijziging dan aan u door.

De overheid brengt de volgende kosten in rekening:

  • Energiebelasting
    Deze heffing op stroom en gas is ingevoerd om u als consument te stimuleren om zuinig en bewust met energie om te gaan. De energiebelasting bedraagt €0,15245 per kWh stroom en €0,59266 per m3 gas (prijspeil 2023).
  • Opslag Duurzame Energie
    Deze opslag op stroom en gas wordt gebruikt om de kosten te dekken om opwekken van duurzame energie te stimuleren. De opslag duurzame energie bedraagt €0,00 per kWh stroom en €0,00 per m3 gas (prijspeil 2023). Deze wordt samengevoegd met de energiebelasting in 2023.
BTW

Over de bovengenoemde onderdelen betaalt u 21% btw. Dit is in het tarief verwerkt.

Goed om te weten: Van 1 juli 2022 t/m 31 december 2022 was het btw-tarief op energie tijdelijk verlaagd naar 9%. Zowel daarvoor als daarna geldt het btw-tarief van 21%. Dit wordt automatisch doorberekend en verrekend op uw jaarnota.

Vermindering energiebelasting

Wanneer u stroom afneemt op een leveringsadres met een verblijfsfunctie heeft u recht op vermindering van energiebelasting. Dit is een wettelijk vastgestelde korting op de energiebelasting die wij namens de Belastingdienst verrekenen op de jaarnota. U heeft hier alleen recht op als u stroom afneemt op een leveringsadres met een verblijfsfunctie. De vermindering energiebelasting bedraagt € 596,86 (inclusief 21% btw, prijspeil 2023) per stroomaansluiting per jaar. De vermindering op energiebelasting kan ook € 0 zijn als geen sprake is van een verblijfsfunctie.

Hieronder ziet u hoe de kosten voor stroom zijn opgebouwd.

WoonEnergie_Infographic_Opbouw kosten_Stroom.png

De opbouw van de kosten voor gas vindt u in de afbeelding hieronder.

WoonEnergie_Infographic_Opbouw kosten_Gas.png

Zijn er overige kosten?

Betaalt u anders dan via automatische incasso? Dan betaalt u hiervoor € 5 per product per jaar.

Enkeltarief of normaal- en daltarief voor stroom

Wat voor meters hangen er in uw meterkast? U betaalt het enkeltarief als uw meter één (actief) telwerk heeft. Of u nu overdag, 's avonds of in het weekend verbruikt, het wordt tegen dezelfde prijs, het enkeltarief, afgerekend. Dat heet een enkelprofiel.
Als uw meter twee (actieve) telwerken heeft, dan kunt u er voor kiezen om voor uw verbruik in daluren een daltarief te betalen. De daluren zijn 's avonds, in het weekeinde en op feestdagen. In de overige uren betaalt u dan het normaaltarief. Dat heet een dubbelprofiel. Wilt u weten hoe laat de daluren 's avonds ingaan? Kijk dan even op de website van je netbeheerder. De meeste netbeheerders hanteren daluren van 23.00 uur tot 7.00 uur.

Hoe kan ik mijn enkelprofiel of dubbelprofiel wijzigen?

De keuze voor een enkeltarief of dubbeltarief hangt samen met uw stroommeter. Heeft u een meter met twee werkende telwerken, maar wilt u op enkeltarief afgerekend worden? Dat kunnen we voor u aanpassen. Neem hiervoor contact op met onze Klantenservice. Heeft u geen meter met twee werkende telwerken? Dan is het technisch niet mogelijk om u een dubbeltarief aan te bieden. U moet dan eerst een geschikte meter via uw netbeheerder aanvragen. Het kan zijn dat uw netbeheerder hier kosten voor in rekening brengt.

TF-signaal wordt uitgezet per 1 juli 2021

Neemt u stroom af tegen het dubbeltarief maar is uw dubbele meter geen slimme meter? Dan werkt uw meter met het TF-signaal. Dit signaal geeft aan uw meter door wanneer het dag- en nachtverbruik ingaat. De netbeheerders zetten vanaf 1 juli 2021 het TF-signaal uit omdat er slimme meters komen die met een ander signaal werken. Daardoor kan het zijn dat u onze stroom dan niet meer tegen dubbeltarief kunt ontvangen en krijgt u onze stroom tegen enkeltarief.