Overheidsheffingen

Over de energie die u verbruikt betaalt u overheidsheffingen. Deze kosten betaalt u aan uw energieleverancier en die draagt deze weer af aan de overheid.

De overheidsheffingen voor energie bestaan uit twee onderdelen; het eerst onderdeel is de energiebelasting. U betaalt energiebelasting voor stroom voor elke kilowattuur (kWh) en energiebelasting voor gas voor elke kubieke meter (m3) die u verbruikt.
Het tweede onderdeel van de overheidsheffingen bestaat uit Opslag Duurzame Energie. Ook hiervoor betaalt u voor stroom voor elke kWh en voor gas voor elke m3 die u verbruikt. Het geld dat u hiervoor betaalt, wordt door de overheid geïnvesteerd in de ontwikkeling van duurzame energie.

De overheidsheffingen per 1 januari 2020

Vanaf 1 januari 2020 wijzigen de overheidsheffingen. De belasting op vervuilende energie (gas) gaat omhoog en de belasting op schonere energie (stroom) gaat omlaag. De overheid doet dit om duurzamere manieren om warmte op te wekken te stimuleren.
Verder gaat opslag duurzame energie omhoog en wordt de vermindering energiebelasting verlaagd.

Voor huishoudens met een gemiddeld verbruik (2.252 kWh stroom en 1.179 m3 gas per jaar) gaat de energiebelasting in 2020 met circa € 100 omlaag. Let op: het gaat hier alleen om de belastingen. Energieleveranciers hebben geen invloed op deze verhogingen door de overheid. Het maakt dus niet uit bij welke energieleverancier u een energiecontract hebt.

Meestgestelde vragen

Wanneer u uw jaarnota ontvangt, berekenen wij uw termijnbedrag opnieuw. Daarin houden wij rekening met eventuele stijgingen van de overheidsheffingen. Wilt u weten of het slim is om uw termijnbedrag nu al te verhogen? Neem dan contact op met de Klantenservice. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 18.00 uur via 0800 – 1466 (gratis).

Dit kan, maar hoeft niet. Met een vast tarieven bent u er wel zeker van dat de leveringskosten niet zullen stijgen. De overheidsheffingen staan hier echter los van; die gaan voor iedereen omhoog, ook wanneer een contract met vaste tarieven heeft.

De stijging van de overheidsheffingen geldt helaas voor alle leveranciers. Door over te stappen bent u dus niet per definitie voordeliger uit. Om na te gaan of er een voordeliger aanbod voor u beschikbaar is, kunt u contact opnemen met de Klantenservice. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 18.00 uur via 0800 – 1466 (gratis).

WoonEnergie_289.jpg

Neem contact met ons op

Heeft u vragen over de wijziging van de overheidsheffingen? Neem dan contact op met onze Klantenservice.

0800 - 1466 (gratis)

Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 18.00 uur. Of stuur een e-mail en wij nemen z.s.m. contact met u op.

Contactformulier